RECEPTY Z ŽIDOVSKÉ KUCHAŘKY

26.01.2011 11:10

Ochutnávka židovské kuchyně měla na přednášce Michala Krchňáka "Izrael očima překladatele Bible" veliký úspěch a všechny vytištěné recepty byly rozebrány. Dáváme tedy recepty k dispozici i na tomto místě, aby si ten, na koho se nedostalo, mohl recept opsat a vyzkoušet:

 

Falešné rybí kuličky

asi 2kg slepice,100g mrkve,200g cibule,100g rozinek,100g mandlí,2 vejce,100g macesu,200g drůbežího sádla,2bob. listy,sůl,pepř,cukr (podle chuti). 

Slepici omyjeme,zalijeme vařící osolenou vodou a vaříme pod pokličkou na mírném ohni. K poloměkké přidáme mrkev, část cibule, bob. list a několik kuliček pepře. Měkkou slepici vyjmeme a necháme vystydnout. Maso vykostíme a umeleme. Přidáme spařené,  oloupané a nadrobno nasekané mandle, zbytek cibule nakrájíme. Přidáme rozinky, vajíčka a rozemnutý maces. Vše dobře promícháme, osolíme, opepříme, osladíme podle chuti. Tvoříme malé kuličky, které na rozpáleném oleji smažíme dozlatova.    

Makové pečivo

250g hl.mouky,120g másla,70až100g cukru půl lžíce prášku do peč.200g mletého máku

Mouku smícháme s máslem, přidáme prášek do peč. a cukr. Vypracujeme těsto, které vyválíme asi na půl cm tloušťku. Formičkami vykrajujeme různe tvary, které klademe na mastný plech. Pečivo potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubým cukrem a mákem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 20 min. do zlatova.

Cibulová placka

400g pšeničné mouky,  2,5 dl vody, 1,5 dl oleje, 25g droždí, 200g cibule, 50g hrubé soli, 1 vejce

Z mouky, vody, oleje a droždí připravíme těsto a necháme v teple vykynout. Těsto pak tence vyválíme, sklenkou vykrajujeme kolečka, klademe je na olejem vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nakrájenou cibulí a solí. Cibuli a sůl mírně vtlačíme do těsta a necháme ještě kynout. Placky pečeme asi 25 minut při teplotě kolem 180°C.

Pasta z vajec a cibule

8 vajec, 300g cibule, 1dl olivového oleje, 50g pažitky, sůl, pepř

Vajíčka uvaříme natvrdo a spolu s cibulí nakrájíme nadrobno. Přidáme olej, opepříme, osolíme. Dobře promícháme. Ozdobíme pažitkou. Podává se na listech hlávkového salátu…

Koláč na Tu Bi-švat

1,5 hrnku cukru, 1 sklenice smetany, 2 vejce, 4 hrnky mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 50 gr. lískových oříšků, 50 gr. jemně usekaných mandlí, 100 gr. sušených meruněk, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, 1 hrnek pomerančového džusu

1. vyhřejeme troubu na 180°C

2. v míse utřeme vejce a cukr

3. přidáme ostatní suroviny a mísíme dokud nevznikne hladké těsto

4. vložíme do předem vymazané formy a pečeme při mírné teplotě (cca 180°C) asi 1 hodinu

Zpět